Dobra praktyka higieniczna gmp/gh.


Dobra praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu zwierząt, wielokrotne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle nadzorowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. dobra praktyka higieniczna GHP i GMP mają ponadto na celu zapobieganie i osłabianie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *